Składniki
Służy 4
- 2 funty świeżych małży
- 3 duże dymki
- 1/2 cebuli, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 Świeże czerwone chili
- Garść natki pietruszki płaskolistnej
- 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki Crème Fraiche
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
metoda
-
Przygotuj grill: Rozłóż grill COBB i rozpal kamień CobbleStone. Poczekaj kilka minut, aż zmieni kolor na szary. Jeśli używasz brykietów, przygotuj je zamiast tego. Umieść woka i pokrywkę kopułową na grillu COBB i podgrzewaj przez co najmniej 5 minut.
-
Podsmaż aromaty: Dodaj oliwę z oliwek do woka i smaż cebulę dymkę, posiekaną cebulę, czosnek i chili przez około 3 minuty.
-
Dodaj wino: Wlej białe wino i zagotuj razem z smażonymi warzywami.
-
Gotuj małże: Dodaj małże i śmietanę do woka. Przykryj pokrywką kopułową i poczekaj, aż małże parują, aż się otworzą. Wyrzuć wszystkie małże, które pozostają zamknięte.
-
Wykończenie i podanie: Posyp grubo posiekaną natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny.
Sugestia serwowania
Podawaj to danie z pozostałym białym winem i frytkami lub chrupiącym pieczywem, aby uzyskać wspaniały posiłek w stylu bistro przygotowany bezpośrednio na COBB.