Składniki
Służy 4
Na marynatę azjatycką:
- 2 ząbki świeżego czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 Chili, posiekane i pozbawione nasion
- 1 łyżka miodu
- Wyciśnij sok z cytryny
- 1 szklanka sosu sojowego
Na żeberka:
- 2 ruszty żeberek jagnięcych
- 1 szklanka marynaty azjatyckiej
- Limonki do dekoracji
metoda
- Przygotowanie marynaty: W dużej misce połącz wszystkie składniki marynaty i mieszaj, aż zostaną dobrze wymieszane.
- Marynowanie żeberek: Umieść żeberka jagnięce w misce z marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przygotuj grill: Rozłóż grill COBB i rozpal kamień CobbleStone, odczekując kilka minut, aż zmieni kolor na szary. Jeśli używasz brykietów, przygotuj je zamiast tego. Umieść ruszt grillowy i pokrywkę kopułową na grillu COBB i podgrzewaj przez co najmniej 5 minut.
- Ugotuj żeberka: Umieść marynowane żeberka na ruszcie grilla i zamknij pokrywę. Gotuj przez około 40 minut do godziny, obracając raz lub dwa razy, aż żeberka będą lepkie, skarmelizowane i miękkie.
- Podawanie: Wyjmij żeberka z COBB i udekoruj kawałkami świeżej limonki.
Sugestia serwowania
Połącz te soczyste żeberka z pyszną sałatką lub kleistym ryżem, aby uzyskać kompletny posiłek.